deneco – specialisten voor Nederlandse ondernemers in Duitsland

Gepubliceerd op 22 september 2023 om 09:00

Voor Nederlandse bedrijven is de Duitse markt om verschillende redenen een zeer aantrekkelijke afzetmarkt en voor Duitse ondernemers in Nederland net zo. Beide landen zijn economische machten met een groot marktpotentieel die beide ook nog politiek en economisch zeer stabiel zijn. Daarnaast komen de mentaliteit, arbeidsethos en culturele achtergronden van de inwoners in grote lijnen overeen. Een goed ondernemersklimaat dus. Maar natuurlijk zijn er ook verschillen, zeker ook op fiscaal- en juridisch vlak. Maar moet daardoor het zakendoen ophouden bij de grens? Wij vinden van niet. En steeds meer ondernemers denken daar ook zo over!

Ondernemers hebben experts nodig voor beide belastingstelsels

De ondernemer die in het buitenland zaken gaat doen is gebaat bij goede advisering en kennis en kunde van wet- en regelgeving aan beide zijden van de grens. Er is degelijke begeleiding nodig, of het nu gaat over het al dan niet oprichten van een vennootschap in het buitenland, of over belangrijke zaken als algemene voorwaarden en leveringsvoorwaarden, fiscaliteit en sociale zekerheid.

 

Cruciaal bij de begeleiding van het grens overstijgend ondernemerschap is de afstemming tussen de adviseur aan de ene kant van de grens en de adviseur aan de andere kant van de grens om voor de relatie het optimale te realiseren. Kennen de adviseurs elkaar niet goed genoeg en vindt er geen gestructureerde communicatie plaats, dan kan die afstemming stroef verlopen. Dat heeft mogelijk als gevolg dat uiteindelijk niet de juiste financiële en fiscale afwegingen voor de ondernemers worden gemaakt.

Duits-Nederlandse samenwerking tussen Ahaus en Enschede

Thomas Berghaus en ik kennen elkaar al lang. Eerder in onze carrière, zo’n 25 jaren geleden leerden we elkaar kennen. Er was een goede klik en communicatie verliep soepel, waardoor we ondernemers die over de grens gingen ondernemen efficiënt konden adviseren. Na een aantal jaren en door wisselingen in werkgevers, verwaterde het contact echter. Maar in 2016 maakten we hernieuwd contact. Thomas als mede eigenaar van HOGE & BERGHAUS Steuerberatungsgesellschaft in Ahaus, ik als adviseur MKB bij Hendriksen Accountants. We spraken af onder het genot van een kop koffie te brainstormen over een manier deze onderlinge afstemming beter te structureren en middels een samenwerking, in welke vorm ook, te formaliseren. Dit was het begin van een heel lange aanloopperiode om uiteindelijk begin 2023 ons gezamenlijk merk DENECO te lanceren.

 

In de aanloop naar die nieuwe samenwerking wilden we niet over één nacht ijs gaan. Beide partijen, wilden de samenwerking langzaam maar zeker opbouwen, elkaar leren kennen, een werkstructuur optuigen en uiteindelijk successievelijk gezamenlijk relaties bedienen, kortom de weg van de geleidelijkheid bewandelen. Uiteindelijk bereikten we het punt in de samenwerking dat het aan beide kanten goed voelde om een gezamenlijk merk te lanceren. Echter kwam op dat moment Corona de wereld opschudden en verschoof tijdelijk de focus naar andere zaken. Het idee van de gezamenlijke merknaam bleef echter volop leven, waardoor we kort na de pandemie de voorbereidingen konden treffen om uiteindelijk in januari van 2023 ‘deneco’ te lanceren. Een mooie mijlpaal in onze samenwerking!

 

Wij adviseren Nederlandse bedrijven over alle belastingzaken in Duitsland

Nu het merk DENECO na al die jaren staat is het vliegwiel met sneltreinvaart op gang gekomen. We zien een toenemende stroom van ondernemers die zich grens overstijgend oriënteren. De kansen ‘over de grens’ zijn enorm. Ondernemers gooien steeds vaker een balletje op met vragen als moet ik een vennootschap in het buitenland oprichten, aan welke zijde van de grens komt mijn personeel in dienst en moet mijn auto op de BV of op de GmbH. Bij deneco zijn de lijntjes heerlijk kort, waardoor we dit soort kwesties gemakkelijk en snel kunnen tackelen. Indien nodig maken we daarbij gebruik van een Nederlands-Duits netwerk van adviseurs rondom DENECO. Kortom, het staat! En we zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.

 

Waar een kop koffie al niet goed voor is!

Heb je vragen over Duitsland? Bijvoorbeeld over het oprichten van een GmbH?

Als je advies en ondersteuning wilt bij het opzetten van een Duitse GmbH, neem dan contact op met Thomas Berghaus, per mail via t.berghaus@deneco.eu of telefonisch via 0546 – 62 99 35 (NL) of +49 2561 - 42 91 88 80 (DE).

 

Marcel Balvers.

Adviseur MKB

Marcel Balvers kent het MKB in de grensregio op zijn duim. Vanuit Enschede is hij betrokken bij grensoverstijgende ondernemersvragen en begrijpt hij goed tegen welke obstakels die ondernemers aanlopen. Duitse ondernemers die zakendoen in Nederland, zijn bij Marcel aan het juiste adres.