Belasting en Btw in Duitsland 2023: Dit moet je weten

Gepubliceerd op 2 januari 2023 om 10:00

Ben je een Nederlandse ondernemer en doe je zaken Duitsland? Dan is het goed om te weten of je belastingplichtig bent bij onze oosterburen, wat de belangrijkste soorten belasting zijn en hoe hoog de tarieven van de Duitse belastingen in 2023 zijn.  In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen.

Ben ik belastingplichtig in Duitsland?

In Duitsland geldt een belangrijk onderscheid tussen een inkomstenbelastingplicht en een omzetbelastingplicht. Allereerst bespreken we de inkomstenbelastingplicht. Stel: je bent woonachtig in Nederland en doet als zelfstandig ondernemer zaken in Duitsland. Om te bepalen of je dan in Duitsland inkomstenbelastingplichtig bent, kun je een eerste schifting maken door te bepalen of je over een zogenaamde ‘vaste inrichting’ in Duitsland beschikt.

De belangrijkste soorten belasting in Duitsland 

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste soorten belastingen in Duitsland in 2023:

  • Inkomstenbelasting
  • Omzetbelasting
  • Vennootschapsbelasting
  • Loonbelasting
  • Solidariteitstoeslag

 

Duitse inkomstenbelasting 2023 

De Duitse ‘Einkommensteuer’ is van toepassing op alle personen en ondernemingen die geen rechtspersoon zijn. Wij leggen je uit wanneer je in Duitsland belastingplichtig bent en wat de tarieven van de inkomstenbelasting in 2023 zijn.

 

Duitse inkomstenbelasting: wanneer ben ik belastingplichtig?

Beschik je over een 'vaste inrichting' in Duitsland? Dan ben je daar inkomstenbelastingplichtig. Zo'n vaste inrichting houdt in dat je een bedrijfsruimte in Duitsland beheert, die geschikt is om als zelfstandige onderneming te kunnen functioneren. Denk hierbij aan een winkel of een werkplaats met kantoor. Zo'n vaste inrichting beschikt over de faciliteiten om vanuit daar diensten of producten aan klanten te leveren. Vaak is het vaststellen van zo’n ‘vaste inrichting’ complexer dan het lijkt. Het is daarom raadzaam hierover advies in te winnen.


Een accountmanager kan ook als vaste inrichting gelden

Er kan óók sprake zijn van een vaste inrichting in de vorm van een medewerker die namens jouw bedrijf zakendoet in Duitsland. Denk bijvoorbeeld aan een accountmanager die regelmatig in Duitsland producten of diensten verkoopt. Ook hier geldt dat er meerdere haken en ogen aan deze eisen zitten. Onze adviseurs helpen je hier graag in verder.

 

Constructie- of installatiewerkzaamheden

Ben je ondernemer in de bouwsector en heb je een klus op een locatie in Duitsland? Dan geldt de bouwlocatie alleen als vaste inrichting als de duur van de werkzaamheden langer is dan twaalf maanden. 

 

Beschik je niet over een 'vaste inrichting' in Duitsland?

En kun je dit duidelijk vaststellen? Dan heb je geen inkomstenbelastingplicht in Duitsland.

 

Hoe hoog is de Duitse inkomstenbelasting?

In Duitsland liggen de tarieven voor de 'Einkomenssteuer' lager dan in Nederland. Tot een inkomen van € 250.000,- bedraagt het maximale tarief van de inkomstenbelasting 42%. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan dit lager zijn, bijvoorbeeld als je een alleenstaande ouder bent. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan wordt je gezamenlijk belast en ligt de bovengrens voor het tarief van 42% op € 555.652,-. Voor inkomens hoger dan dat geldt in Duitsland een zogenaamde Reichensteuer (rijkenbelasting) met een tarief van 45%. 

Duitse omzetbelasting 2023

Als ondernemer in Duitsland betaal je - net als in Nederland - omzetbelasting (of ‘Umsatzsteuer’). Of je belastingsplichtig bent en wat de tarieven van de Duitse omzetbelasting in 2023 zijn leggen we je hieronder uit.

Duitse omzetbelasting: wanneer ben ik verplicht btw af te dragen?

Zoals al eerder beschreven onderscheidt Duitsland de inkomstenbelastingplicht van de omzetbelastingplicht. Net als in Nederland draag je als zelfstandig ondernemer in Duitsland omzetbelasting (Umsatzsteuer of Mehrwertsteuer in het Duits) af. Of jij dit als Nederlandse ondernemer ook verplicht bent, is afhankelijk van waar jouw bedrijf gevestigd is:

 

Mijn bedrijf is in Duitsland gevestigd

Is jouw bedrijf in Duitsland gevestigd omdat je daar staat ingeschreven of omdat je daar een vaste inrichting hebt? Dan breng je volgens het Duitse systeem (19% of 7%) btw (MwSt.) in rekening aan jouw klanten. Net zoals in Nederland doe je periodiek aangifte en betaal je de btw. 

 

Mijn bedrijf is in Nederland gevestigd

Lever je goederen aan btw-plichtige bedrijven in Duitsland en is jouw bedrijf gevestigd in Nederland (zonder een vaste inrichting in Duitsland)? Dan is er sprake van internationale handel en is het nul tarief van toepassing. Let er wel op dat de afnemer in Duitsland zelf btw-aangifte doet. Dit moet je kunnen aantonen. Lever je diensten in plaats van goederen? Dan verleg je de btw-plicht in de meeste gevallen naar je klant. 

Lever je goederen aan klanten die géén btw-aangifte doen, bijvoorbeeld particulieren? Dan breng je de btw over de verkoop in rekening zoals die in Duitsland geldt en geef je deze ook in Duitsland aan. Heb je een dienst geleverd aan een Duitse particuliere klant die geen btw-aangifte doet? Dan breng je meestal volgens het Nederlandse systeem 9% of 21% btw in rekening.

 

Btw-tarieven Duitsland: regulier, gereduceerd, nul

De btw-tarieven in Duitsland liggen op 19% (regulier) en 7% (gereduceerd). Onder de producten en voorzieningen die onder het gereduceerd tarief vallen, behoren onder andere sommige etenswaren, medische hulpmiddelen en hotelovernachtingen. Voor internationale handel (export) en vervoer geldt een nul tarief, daarover betaal je dus geen btw in Duitsland. Hieronder lees je per situatie of- en hoeveel belasting je moet afdragen in Duitsland.

 

Duits btw-nummer aanvragen

Moet je btw afdragen in Duitsland? Dan heb je een btw-nummer van het BZSt nodig. Meer informatie hierover vind je op hun website


Belastingplicht Duitsland

Beperkte of onbeperkte Duitse belastingplicht

Naast een verschil tussen omzetbelastingplicht en inkomstenbelastingplicht, maakt met in Duitsland óók onderscheidt tussen een beperkte- en onbeperkte belastingplicht. Dit is onder andere afhankelijk van in welk land jij fiscaal inwoner bent. Ook hier spelen meerdere factoren mee en is het goed om je te laten adviseren. Onze adviseurs bekijken graag samen met jou wat de mogelijkheden zijn en welke optie het voordeligst is.


Overige soorten Duitse belastingen

Afhankelijk van je belastingplicht kom je als ondernemer in Duitsland, naast inkomsten- en omzetbelasting nog in aanraking met andere soorten belastingen.

Duitse vennootschapsbelasting

Kapitaalvennootschappen, zoals een GmbH of een AG dragen in Duitsland Körperschaftsteuer af. Deze Duitse vennootschapsbelasting bedraagt 15%. Daarnaast dragen GmbH's en AG's óók lokaal een Gewerbesteuer af van gemiddeld zo'n 14%. De tarieven en grondslagen voor deze Gewerbesteuer worden bepaald door de gemeente waarin het bedrijf gevestigd is. Deze tarieven verschillen per gemeente van zo’n 13% tot 15%.

Duitse loonbelasting

Heb je in Duitsland personeel in dienst? Dan houdt je 'lohnsteuer' in op hun salaris. Ook hier is de hoogte afhankelijk van de persoonlijke situatie, in dit geval van de medewerker. Heb je personeel in dienst met een vaste standplaats in Nederland, maar die veel in Duitsland werken? Dan kan het zijn dat zij worden aangemerkt met Duitsland als werkland. Hiervoor wordt een grens aangehouden van een verblijf van 183 dagen in Duitsland per jaar. Op de website van de belastingdienst lees je meer over deze en andere voorwaarden.

Solidariteitstoeslag

De Solidaritätszuschlag die sinds 1991 geheven werd om Oost-Duitsland na hereniging met het westen financieel te ondersteunen. Deze belasting is echter sinds kort voor de meeste belastingplichtigen afgeschaft. Zo ook voor de meeste kleine bedrijven en zelfstandigen. Vennootschappen zoals GmbH's en AG's zijn nog wel verplicht de toeslag te betalen.

Persoonlijk advies nodig? Wij helpen je verder.

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over belasting in Duitsland en jouw eigen situatie? Wij helpen je graag verder. Je kunt mij bereiken via t.berghaus@deneco.eu of via 0546 - 62 99 35 (NL) of +49 2561 - 42 91 88 80 (DE).

t.berghaus@deneco.eu

Thomas Berghaus

Steuerberater en expert internationaal belastingrecht

Thomas Berghaus is sinds jaar en dag werkzaam als Steuerberater in de regio Ahaus. Door zijn blik niet enkel op Duitsland te vestigen, maar ook over de grens te kijken, heeft Thomas veel ervaring in het adviseren van Nederlandse ondernemers die actief zijn in Duitsland. Mede door een groeiende interesse hierin heeft Thomas de Nederlandse taal geleerd. Dat is handig voor hem, maar ook voor jou als Nederlandse ondernemer in Duitsland.

Opmerking van onze belastingadviseurs

Hoewel dit artikel jou als ondernemer kan helpen om het belastingsysteem in Duitsland beter te begrijpen, is de informatie in dit artikel géén vervanging voor persoonlijk advies van onze adviseurs. Het artikel vormt geen fiscaalrechtelijk bindend advies over jouw eigen situatie of andere individuele gevallen. Aan het artikel kunnen dan ook géén rechten worden ontleend.